Pagini

vineri, 10 noiembrie 2017

ZIUA ÎNGERAȘILOR – O NEVOIE A ZILELOR NOASTRE



Preot Scorbură Mihai


În data de 8 noiembrie a fiecărui an Biserica noastră a rânduit să fie sărbătoriți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. De asemenea, alături de ei, sunt cinstiți toți îngerii.
Dacă ne întrebăm ce putem spune despre îngeri, descoperim că toți creștinii știu câte ceva despre ei. Astfel, chiar copilașii mici de grădiniță știu că ei, îngerii, au fost făcuți de Dumnezeu și au rolul de a avea grijă de oameni, de aceea ei rostesc cu drag prima lor rugăciune numită ,,Înger, îngerașul meu".
Cei puțin mai mari din ciclul gimnazial încep să descopere, datorită orelor de religie și nu numai, că îngerii sunt ființe spirituale fără trup, înzestrate cu minte, voință și putere. Află de asemenea că, cuvântul înger, se referă la misiunea lor, însemnând din limba greacă vestitor, sol sau trimis.
Un alt lucru pe care ei îl află este acela că numărul lor este foarte mare, fiind împărțiți în 9 cete și anume: Îngeri, Arhangheli, Începătorii, Domni, Puteri, Stăpâniri, Heruvimi, Serafimi, Tronuri.
 Având la îndemână Mica Biblie dar și manualele de religie ei descoperă prezența Arhanghelului Gavriil la actul de întrupare și de naștere a Domnului nostru Iisus Hristos. Aceste informații ei le pun și în cântare în momentul când se pregătesc și merg la colindat cu frumoasele colinde românești.
Tinerii de ciclu liceal află lucruri și mai profunde despre îngeri și anume află că ei, îngerii, reprezintă din crez lumea nevăzută creată de Dumnezeu din nimic, înaintea lumi văzute. Această lume a îngerilor a fost făcută din nimic, prin voința și bunătatea lui Dumnezeu având rolul nu doar de a arăta voia Lui față de lume dar și acela de a răspunde lui Dumnezeu ca o reacție la lucrarea Sa ,,când s-au făcut stelele, lăudatu-M-au cu glas mare toți îngerii Mei" (Iov 38,7).
Află, de asemenea, că îngerii sunt ființe libere, inteligente, în continuă mișcare și știutori dar nu și ai  celor viitoare, ce slujesc voia lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră.
Pe lângă toate aceste lucruri despre îngeri ei află mult mai multe. Unul dintre aceste lucruri pe care îl află este despre îngerii răi, diavoli, ce au devenit așa datorită neascultării față de Dumnezeu, devenind din îngeri luminați, diavoli întunecați.
Aceste informați despre îngerii răi influențează  negativ copiii încă din timpul grădiniței și chiar mai devreme, când îi sperie, îi tulbură și îi face să trăiască o frică atât de întuneric, cât și de orice zgomot și situație necunoscută.
Auzind mai des informații, știri despre ,,cel rău", și văzând tot felul de imagini urâte, ei, copiii, încep să se obișnuiască cu răul, ba chiar să îi fascineze.
O influență puternică, importantă în rău, asupra copiilor și a tinerilor o reprezintă așa zisa sărbătoare de Halowen ce încurajează și îndeamnă totodată la tot felul de costumări care mai de care mai urâte, mai înfiorătoare ca într-un joc. Totul este nevinovat, chiar haios. Se fac, se vând și se cumpără tot felul de suveniruri care mai de care mai înfricoșătoare.
 Toată lumea pare mulțumită: unii profesori de limba engleză, unii educatori și învățători au realizat încă o activitate, poate chiar și niște concursuri; vânzătorii au și ei ce vinde și cumpărătorii ce cumpăra; patronii de locuri de joacă pentru copii și cei de localuri au adevărate petreceri. Dar cine oare are de pierdut și de suferit din asta, oare doar dovlecii care sunt scobiți și pictați cât mai înfiorător?
Diavolul e ca un câine, când îl chemi degrabă vine și de intră în casa ta, vai de tine, vai de ea, zice o poezie învățată de copii. Așadar toată atenția aceasta îndreptată către rău, urât nu face altceva decât să influențeze pe toți oamenii și dă putere celui rău asupra lor și asupra celor ai lor, ducând la durere și suferință.
Îngerul nu mai poate ,,a-i învăța ce e bine", și a-i ,,păzi de cele rele", cum spunem în rugăciune la îngerași, deoarece ei, oamenii, la un astfel de moment vor a fi răi, urâți, înfricoșători.
Cred că noi, preoții, părinții sufletești ai parohiilor nu putem sta indiferenți la așa ceva, ci alături de educatori, învățători, profesori de religie și nu numai, putem face ceva. Ce? Să contăm? Nu știu dacă da sau nu, eu spun acum ce am făcut noi slujitorii de la Paraclisul Sfântul Gheorghe din Craiova de doi ani încoace.
În primul rând am mers la școlile partenere și am încurajat profesorii și învățătorii să realizeze alături de elevi cât mai multe desene, poezii, scrisori etc. cu îngerașii pentru a realiza, la biserică, o expoziție pe data de 8 noiembrie.
La grădinițe am vorbit copiilor despre ziua de 8 noiembrie ca fiind ziua îngerașilor, ei fiind niște adevărați îngerași, și i-am invitat la petrecerea îngerașilor de la biserică din data de 8 noiembrie ora 11.00, după Sfânta Liturgie.
Alături de noi am implicat activ oameni ce vin la biserică, precum și tineri de la grupul parohial, dar și cadrele didactice și copiii de la Palatul copiilor din Craiova.
Pe data de 8 noiembrie are loc Ziua Îngerașilor după următorul program:
-         Ora 8.00 – 10. 30 Utrenia și Sfânta Liturghie. Între timp tinerii de la grupul parohial așează pe exteriorul bisericii desenele și lucrările realizate de elevi. Totodată, pregătesc în curtea bisericii gustările, prăjiturile și sucul adus de credincioși și nu numai pe mesele special pregătite sub formă de bufet suedez. De asemenea, pe un perete din apropiere sunt așezate coli de flipchart pentru colorat și sunt pregătiți pentru a fi plantați trei copaci.
-         Ora 11.oo copiii de la grădinițele partenere vin la biserică și împreună:
a.     Rostim rugăciunea "Înger îngerașul meu",
b.     Ascultăm o poveste despre îngeraș rostită de părintele,
c.   Vedem un dans realizat de o fată de la Palatul copiilor îmbrăcată în îngeraș, e dansul îngerașului,
d.     Cântăm "La mulți ani" tuturor îngerașilor, indiferent de nume
e.   Spunem ce știm noi despre îngerași și încercăm a vedea cât mai mulți îngerași pictați în biserică.
f.   Mergem în curtea bisericii și, în timp ce gustăm din cele pregătite, admirăm expoziția îngerașilor
g.     Plantăm cei trei pomi, copiii pun pământ cu lopățele făcute din sticluțe de plastic și, totodată, ei le dau nume pomilor.
h.     Desenăm pe foile de flipchart ce vrem despre îngeri.
i.   Copiii primesc, alături de educatori, cadouri și anume: iconițe, cărți, baloane.
        Printr-un astfel de eveniment încercăm a conștientiza pe toți cât de minunat este a fi împreună cu îngerii, a iubi frumosul și binele.
       Realizându-l  putem vedea ce chipuri luminoase au copiii și toți cei ce participă.
       În încheiere  putem spune că dacă noi nu le dăm copiilor cele bune, vor avea grijă alții să le dea pe cele rele.  

        


         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu