luni, 6 aprilie 2020

Rezultate concurs online de eseuri 2020

Clasa a III-a
Premiul I
Tecu Matei – C.N. “Fraţii Buzești” – Prof. Ouatu Mihaela – Simona
Paraschiv Rareș - C.N. “Fraţii Buzești” – Prof. Ouatu Mihaela – Simona
Sîrbu Andreea - C.N. “Fraţii Buzești” – Prof. Ouatu Mihaela – Simona

Premiul II
Ciobanu Ana - C.N. “Fraţii Buzești” – Prof. Ouatu Mihaela – Simona
Purcea Luca - C.N. “Fraţii Buzești” – Prof. Ouatu Mihaela – Simona

Premiul III
Barbu Denis - C.N. “Fraţii Buzești” – Prof. Ouatu Mihaela – Simona
Ungureanu Rareș – Andrei - C.N. “Fraţii Buzești” – Prof. Ouatu Mihaela – Simona
Florea Andreea - C.N. “Fraţii Buzești” – Prof. Ouatu Mihaela – Simona

Mențiune
Toaxen Iris - C.N. “Fraţii Buzești” – Prof. Ouatu Mihaela – Simona

Clasa a IV-a
Premiul I
Segarceanu Karina - Șc. Gim. ,,Gheorghe Bibescu’’, Prof. Enculescu Ramona


Clasa a V-a
Premiul I
Croitoru Rebeca – Şc. Gim. “Nicolae Bălcescu”, Prof. Nicolae Loredana
Iacob Karina – Şc. Gim. “Nicolae Bălcescu”, Prof. Nicolae Loredana

Premiul II
Ilinca Dragoș Gabriel - Șc. Gim. “Nicolae Romanescu”, Prof. Chirca Mirela Carmen
Stănculescu Cătălina – Şc. Gim. “Nicolae Bălcescu”, Prof. Nicolae Loredana

Premiul III
Udrea Patricia – Şc. Gim. “Nicolae Bălcescu”, Prof. Nicolae Loredana
Anghel Bianca – Şc. Gim. ,,Al. Macedonski”, Prof. Ionescu Mirela
Lăloianu Daria – Şc. Gim. “Nicolae Bălcescu”, Prof. Nicolae Loredana

Mențiune
Mită Veronica – Şc. Gim. “Nicolae Bălcescu”, Prof. Nicolae Loredana
Nisipeanu Ștefan – Şc. Gim.“Nicolae Bălcescu”, Prof. Nicolae Loredana
Diaconu Andreea Bianca – Sc. Gim. ,,Ion Creanga”, Prof. Maria Olariu
Șutelcă Xander Gabriel - Liceul Tehnologic “Petre Banita” Calarasi, Structura Șc. Gimnaziala Sarata, Prof. Camelia Tonica.


Clasa a VI-a
Premiul I
Dănciulescu Andreea - Şc.Gim. Galicea Mare, Prof. Cernăzeanu Alina
Premiul II
Brătilă Crina Claudia - Șc. Gim. ,,Nicolae Romanescu” - Prof. Chirca Mirela Carmen
Premiul III
Epure Oana – Liceul Teoretic ,,C-tin Brancoveanu” Dăbuleni, Prof. Badi Mariana


Clasa a VII-a
Premiul I
Ciobanu Maria Alexanda – Șc. Gim. ,,Nicolae Romanescu”, Prof. Chirca Mirela Carmen
Premiul II
Parvu Alexandra - Șc. Gim. “Mircea Eliade”, Prof. Constantin Liliana
Premiul III
Atanase Catalin-Camil – Liceul “Matei Basarab”, Prof. Ionescu Daniela Claudia
Mușuroi David Andrei – Sc. Gim. “Sf. Gheorghe”, Prof. Bogovici Adriana


Clasa a VIII-a
Premiul I
Ana-Ruxandra Georgescu - Liceul Teoretic ,,Independența”, Prof. Serena Georgescu

Premiul II
Ghigu Adriana - Șc. Gim. ,,Gheorghe Bibescu’’, Prof. Enculescu Ramona


Clasa a IX-a
Premiul I
Meilă Elena Alexandra – Liceul “Matei Basarab”, Prof. Ionescu Daniela Claudia


Clasa a X-a
Premiul I
Lixandru Ana - C.N. “Fratii Buzesti”, Prof. Stamatoiu Sabin




Familia mea
“M-ai adus în viața asta ca într-un Rai preasfânt”, “Am văzut cerul ca un potir albastru și adânc  în azurul căruia cântă păsările “, “Am ascultat foșnetul liniștitor al pădurii și susurul dulce glăsuitor al apelor”,” M-am înfruptat din roadele bine-înmiresmate și dulci, ca și din mierea cea parfumată”. ” Ce bine e la tine pe pământ, și câtă bucurie să fii oaspetele tău!”. Cu adevărat minunată este pronia divină care ne-a adus pe pământ să ne împărtășim din toate aceste frumuseți!
Când am deschis ochii, zâmbetul cald al mamei si căldura brațelor ei mi-au fost cea dintâi legătură cu Universul. Lumina din ochii tatălui meu, si delicatețea cu care m-a luat in brațe au întruchipat primul meu salut către lume. Am venit din voia Celui Prea Înalt si exist datorită lor. Voi mi-ați dat viață, voi mi-ați vegheat somnul si mi-ați umplut fiecare zi cu bucurii noi; căci fiecare zi era o noua descoperire uimitoare. Atâtea nopți m-a purtat mama in brațe si fără preget și-a jertfit odihna. Când eu plângeam, inima ta, o mamă, plângea cu mine. Iar când oboseala te biruia, tata mă purta ușor, cântându-mi si citindu-mi cu glas duios. Există oare o iubire mai mare, mai curată și mai aleasă? O iubire jertfelnică, de renunțare completă la binele propriu, pentru celălalt. Căci așa zice Domnul: “Iubirea rabdă-ndelung; iubirea se dăruie...pe toate le suferă” (Cor. 13, 4-7). Aceasta au revărsat-o peste mine, din inima lor plină de dragoste. Aceasta nu se uită și nu trebuie uitat!
Daca vorbim despre familie, găsim în ea plinirea făgăduinței iubitoare a lui Dumnezeu. Căci planul divin se împlinește prin căsătorie, in cadrul Sfintei Cununii. În Geneză este scris :” Căci cei doi nu vor mai fi doi ,ci vor alcătui un singur trup”.(Fc, cap 2). Sub binecuvântarea harului divin, cei doi pornesc împreună la drum și își vor fi sprijin unul altuia. În familie învățăm cu adevărat să ne tăiem voia, căci aici nu mai trebuie sa existe dorința de îndreptățire, ci răbdare, dragoste, milă si credință în ajutorul lui Dumnezeu.
Nu există diferențe morale sau etice intre cei doi, fiind deopotrivă la fel de cinstiți unul altuia și înaintea Domului. Tot Geneza ne întărește acest aspect: “Și a făcut Dumnezeu pe bărbat si pe femeie”.
Dar ce se întâmplă atunci când soții se înstrăinează unul de altul, din diferite pricini? Atunci trebuie ca unul să se smerească și să-i slujească celuilalt, adică să-și taie voia si să-i arate dragoste si răbdare celui supărat. Nu cuvintele, ci faptele trebuie să vorbească pentru ei .
Bucuria cea mare și darul cel mai de preț al familiei sunt copiii. Ei le dăruiesc soților un nou mod de a trăi și le schimbă viața. Câtă bucurie este în ochii unei mame când zâmbetul pruncului ei îi unge inima; și câtă emoție la primele cuvinte rostite de puiul ei... .În timp ce crește, părinții trebuie să îl aducă la Biserică și să-i citească din viețile Sfinților, mai apoi din Sfânta Scriptură. Aceste semințe bune vor încolți in sufletul curat al copilului și îl vor așeza pe un drum pe care va merge toată viața. De mare folos îi sunt copilului aceste cuvinte și învățături, rostite cu blândețe si drag; dar si mustrările, atunci când acesta se abate de la drumul cel bun.
Fiecare își are rolul și locul său în familie, dar pe Dumnezeu trebuie să-l așezăm în mijlocul nostru. Smerenia, blândețea, răbdarea, necârtirea, hărnicia- aceste virtuți de le va vedea copilul la părinții săi, va învăța să și le însușească. Și atât de mare este bucuria părinților când fiul sau fiica petrece în ascultare și face cele bune...nectar inimii lor și răsplată de la Dumnezeu pentru educația ce i-au dăruit-o.
Despre iubirea dintre soți Hristos ne vorbește, asemănând-o cu iubire Sa pentru Biserică. Și in ce fel dar a iubit Domnul Iisus Biserica?- “S-a dat pe Sine Însuși pentru ea” (Efeseni 5, 25). Tristețea, suferința, zbuciumul lăuntric și toate încercările prin care trece unul dintre soți, celălalt trebuie să le poarte, adică, cu un cuvânt bun si rugăciunea din inimă, să alunge supărarea din sufletul celuilalt.
Toți ne dorim iubire, căldură, afecțiune. Ori familia este asemeni unui “cuib” cald, unde fiecare membru, după o zi grea, obositoare, vine să-și spună oful, să-și “încarce” bateriile. Și fiecare este ascultat, îmbrățișat, sfătuit. Părinții sunt cei mai buni prieteni ai tăi, prietenia lor te va însoți toată viața.  Iubirea lor îți va ocroti pașii, te va ridica din necazuri; mereu te vor primi înapoi, oricât de departe ai vrea sa zbori. Iubirea lor dezinteresată e un lucru rar...căci sa fim sinceri, ce mai e gratis in ziua de azi? Tu ești mândria și bucuria ochilor lor si mângâierea lor la bătrânețe. Ei îți oferă din acest rod al minții și al inimii lor, adeseori singurul capabil să alunge suferința.
Adesea vedem copiii alergând spre casă, grăbindu-se parcă undeva. Daca îi întrebăm unde se duc așa repede, răspunsul va fi incontestabil: Acasă. Copiii simt iubirea părinților lor și se țin aproape de ea. De multe ori părinții sunt luminați de Dumnezeu cum să-și sfătuiască fiii și fiicele, iar ascultarea cuvântului lor este ca o salbă inimii tale și ca o cunună pe capul tău.
Am simțit că părinții au dreptate si de fiecare dată cuvintele lor s-au adeverit. Nu doar că ne este bine dacă îi ascultăm, dar împlinim porunca lui Dumnezeu, cea dintâi cu făgăduință. Multă bucurie le aducem și lor , căci mare este darul copilului supus și ascultător. Părinții noștri merită să le răsplătim nenumăratele eforturi și iubirea lor necondiționată, pură și mângâietoare- prin ascultare și ajutor- în toate cele pe care ni le cer. Datori suntem noi sa îi ocrotim și sa îi sprijinim atunci când noi vom fi mari, iar ei vor fi bunici fericiți, cu bătrâneți liniștite.
Așa dorește Dumnezeu familia, și pe părinți și pe copii, iubindu-se, ocrotindu-se și rugându-se unii pentru alții. Așadar să ne bucurăm și cinstim părinții și astfel îl vom bucura și pe Tatăl nostru Cel din ceruri!
Ana Lixandru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu